Inför The Masters 2022

Inför The Masters 2022

Inför The Masters 2022

Marken och taken utanför fönstret ligger klädda i ett vitt snötäcke och jag går runt omedvetandes nynnande på “Hej mitt vinterland” trots att vi befinner oss i början av April. Eller kanske just precis därför, det är inte för intet uttrycket “aprilväder” existerar. Vinterlandskapet till trots så är ett av de säkraste vårtecknen och markeringen för starten av den svenska golfsäsongen här. Nämligen The Masters. Årets första major på herrsidan, den mest mytomspunna och kanske också den mest prestigefyllda i hård konkurrens med The Open Championship. 

Det är den 86:e upplagan av denna traditionstyngda tävling vilken är den enda majorn som alltid spelas på samma bana nämligen den berömda Augusta National Golf Club i Georgia, USA. Varje hål har sitt eget namn efter en blomma, buske eller träd som finns representerat och kännetecknar hålet. Namn som Azalea, Magnolia lane, Ike’s pond och Amen corner kommer nämnas flitigt i sändningarna samtidigt som den berömda Mastersmelodin rullar i bakgrunden.

 

För att bli inbjuden krävs att man uppfyller något av följande krav:

  • Tidigare vinnare i tävlingen får delta på livstid.
  • Vinnare av någon annan major under de senaste 5 åren. 
  • Den regerande olympiske mästaren
  • De tolv bästa från året innan, inklusive delningar.
  • De fyra bästa från övriga majors året innan, inklusive delningar.
  • Topp 50 från den sista världsrankingen 2021.
  • Topp 50 på världsrankingen veckan före Masters. 

Det finns även några platser vigda åt amatörgolfare.

 

Favoriterna

De som anses vara favoriter till att plocka hem den gröna kavajen enligt oddssättarna är:

Jon Rahm (Spanien) - Världstvåan som nyligen tappade förstaplatsen till en annan huvudkandidat till segern. Har sina tre senaste tävlingar slutat på plats 9, 55 och 17.

Justin Thomas (USA) - Habil spelare som på årets 7 starter har 4 topp 10 placeringar. Rankad 7:a i världen.

Dustin Johnson (USA) - 2020 års segrare som säkert kommer vara med högt upp på leaderboarden även i år.

Cameron Smith (Australien) - En spelare i storform som vunnit 2 tävlingar i år däribland sin senaste start i prestigefyllda The Players Championship trots nervöst spel och dåligt beslutfattande på det sista hålet. En fantastisk puttare i sina bästa stunder.

Scottie Scheffler (USA) - Den nuvarande världsettan som fram till februari i år aldrig hade vunnit på PGA-touren. På sina 5 senaste tävlingar så har han vunnit 3, overkligt bra.

 

Årets snackis

Tiger Woods comebackförsök dryga året efter sin bilolycka som var nära att kosta honom ena benet. Har enligt uppgifter spelat stabilt och drivit bollen bra under träningshålen men haltar i gången. Augustas kuperade terräng kommer säkerligen göra gången än mer påfrestande för den femfaldige mästaren. Gav under tisdagens presskonferens beskedet att han siktar på att komma till start.

 

Årets svenskhopp

För första gången sedan 1997 finns det ingen svensk deltagare i tävlingen. Alexander Norén var närmast att kvalificera sig men hamnade på plats 55 på världsrankingen där topp 50 krävdes. Men det finns åtminstone nordisk representation i form av norske Viktor Hovland.

Norrmannen är faktiskt rankad fyra i världen för tillfället och har haft en riktigt bra säsong hittills med bland annat 2 segrar. Har varit med långt fram i de flesta tävlingar han spelat och kommer säkerligen kunna göra en bra tävling även på Augusta. Slutade i fjol på en delad 21:a plats. Ska han bli den förste nordbo att ta hem tävlingen?

 

Årets nej tack!

Den trefaldige mästaren Phil Mickelson (2004, 2006, 2010) har tackat nej till att delta i årets upplaga. Bakgrunden till detta beslutet ligger i all kritik han fått utstå efter sitt stöd till den nya Saudiarabiska Super Golf League som ska försöka locka spelare från PGA-touren med feta checkar och där Greg Norman är huvudperson. Mickelson ska ha sagt att han är medveten om att Saudiarabien mördade journalisten Jamal Khashoggi, har en hemsk inställning till mänskliga rättigheter och avrättar homosexuella. Men att han ändå överväger att vara med för att påverka hur PGA-touren fungerar. Ett något långsökt resonemang och det är antagligen pengarna som lockar. Han har efter uttalandet förlorat flera stora sponsorkontrakt och sitt värdskap för en PGA-tourtävling. Ligans första tävling är planerad till Juni men vilka spelare som ska vara med är fortfarande höljt i dunkel. Masters kommer hur man än se på det vara en profil fattigare.

 

Kuriosa

Alla caddies måste bära den klassiska vita overallen med en grön tillhörande keps. Detta härstammar på 1930-talet när det var fattiga afroamerikanska män som gick caddies och klubben ville att de skulle klä sig bättre och enhetligt. 

Overallerna är märkta med nummer och den regerande mästarens caddie har alltid nummer 1. Övriga får sitt nummer i ordningen de registrerar sig för turneringen.

Den gröna kavajen bärs av medlemmar i Augusta och varje vinnare blir hedersmedlem i klubben. Segraren av föregående års turnering sätter på jackan på den nye vinnaren. Traditionen säger att den nye segraren får bära den gröna klubbkavajen även utanför klubbområdet under ett år medans tidigare vinnare måste hänga av sig den innan de lämnar området.

Mästerskapsfakta

Regerande mästare: Hideki Matsuyama (Japan)

Par: 72

Längd: 6866 meter

Banrekord: 63  - Nick Price (1986), Greg Norman (1996)

Lägsta resultat: -20 (65, 70, 65, 68) Dustin Johnson (2020)

Flest segrar: Jack Nicklaus (6 st)

Störst segermarginal: 12 slag - Tiger Woods (1997)

När: 7-10 april

Var: Discovery+ från 15:15 torsdag, fredag och från kl. 16:15 lördag, söndag.

Kanal 9 från 20:30 torsdag - lördag och från kl. 19:30 under söndagens finalrond.