Inför US Open 2022

Inför US Open 2022

Inför US Open 2022

U. S. Open 2022 - Allt du behöver veta

Samtidigt som golfens majors står som spön i backen händer det otroligt mycket i golfens värld. Senaste veckan har det handlat om LIV golf, Dustin Johnson, Phil Mickelson Scandinavian Mixed i Halmstad, Rory McIlroy och PGA. Skönt då att det återigen är dags för en av de mest klassiska tävlingarna där nu utbrytarna på LIV touren nu får tampas med de som är trogna PGA-touren. Det är upplagt för dålig stämning och intriger vilket alltid är spännande att följa från sidlinjen.

Årets upplaga av US Open är den 122:a i ordningen och kommer att äga rum på The Country Club i Brookline Massachusetts strax väster om Boston. Tävlingen spelas torsdag - söndag, 16 - 19 juni. Det är fjärde upplagan av tävlingen på denna banan som tidigare varit värd 1913, 1963 och 1988.

 

Banfakta

Längd: 6642 meter
Par 70 (35/35)

Par 3 hål: 4 st
Par 4 hål: 12 st
Par 5 hål: 2 st

Organisationen USGA som anordnar tävlingen har de senaste åren kritiserats för att de satt upp banorna på ett sätt som gör att endast en handfull spelare kan vinna. Det har mest varit en tävling i att slå långt och att lyckas hitta bollen i den tjocka ruffen. Så kan även vara fallet i år men skillnaden är dock att banan har mindre greener än vad spelarna är vana vid vilka dessutom ofta lutar kraftigt. En hel del blinda utslag och fairways lite å linkshållet där bollen kan få oförutsägbara studsar kommer vara en stor del av svårigheten.

 

Veckans favoriter

Topp 5 kandidaterna till att vinna årets US Open enligt oddssättarna är:

Nationalitet och världsranking inom parantes.

Rory McIlroy (Nordirland, 3)  - Huvudfavoriten till årets upplaga har de senaste fem tävlingarna följande facit: 2, 5, 8, 18, 1. Vann senaste helgen RBC Canadien Open där han levererade fantastiska inspel från 100 - 130 meter, någon som annars har varit en akilleshäl tillsammans med puttningen. Att driva bollen och slå långt vet vi redan att han är bland de bästa i världen på.

Justin Thomas (USA, 5) - PGA mästaren är föga förvånande återigen en av huvudfavoriterna. Vann PGA Championship efter särspel mot Will Zalatoris. Följde upp det med en missad kvalgräns men var nu i helgen återigen tillbaka i toppen och slutade 3:a efter Rory och Tony Finau i Kanada. Bäste spelaren på par 4 hål på hela PGA Touren vilket vi nämnde redan inför förra majorn och det kommer återigen vara viktigt eftersom hela 12/18 hål är just par 4:or.

Jon Rahm (Spanien, 2) - Den regerande mästaren har spelat sparsamt med endast fyra tävlingar senaste två månaderna. Var 27:a i Masters och 48 i PGA Championship och har inte fått till spelet riktigt i årets majors än. Vann däremellan en tävling i Mexiko och var senast han spelade 10:a i the Memorial.

Scottie Scheffler (USA, 1) - Årets utropstecken och världsetta med en helt osannolik säsong. Missade kvalgränsen på Southern Hills och har haft någorlunda mer humana placeringar senaste månaderna även om han var 2:a i Charles Schwab Challenge för tre veckor sedan.

Cameron Smith (Australien, 6) - Mannen med den karakteristiska hockeyfrillan och moppemuschen är återigen med i förhandssnacket. Med en 3:e plats på Masters och 13:e på PGA visar att han är att räkna med i de stora tävlingarna. Slutade på en delad 48:e plats i helgen men räkna med att vi kommer få se honom högt upp på leaderboarden under veckan.

 

Svenskhoppen

Fyra svenskar har lyckats kvalificera sig till årets tredje major. Det är Alex Noren som får delta tack vare att han är topp 60 på golfens världsranking. Sebastian Söderberg genom fint spel på DP World Tour (Europatouren). Jonas Blixt och David Lingmerth har lyckats ta sig in genom de särskilda kvaltävlingarna som hålls inför varje US Open. Kul att ha med lite fler svenskar än i tidigare majors, nu får vi hoppas att någon av dom lyckas klara kvalgränsen. 

 

Snackisen

Mycket handlar såklart om den nya LIV-touren. Spelare som deltar där blir tillsvidare avstängda från PGA-touren. Samtliga majors styrs av självständiga organisationer som dock har ett nära samarbete med båda PGA och Europatouren. US Open hänvisar till att det kom så nära inpå tävlingen och startfältet redan var spikat men det blir intressant att se vart det tar vägen. Kommer spelare som går till LIV också bli uteslutna från att spela majors kommer säkerligen vissa spelare tveka en extra gång. Spelare som anslutit till LIV är bl.a. Dustin Johnson, Phil Mickelson, Patrick Reed och Bryson DeChambeau. 

 

Tigern

Tiger Woods som enbart har spelat årets tidigare majortävlingar kommer inte att ställa upp. Kroppen behöver behöver mer återhämtning för att klara av att spela tuffa majors. Han siktar på att spela British Open på St. Andrews i juli.

 

Prispengar

De 156 spelarna tävlar om prispotten som totalt ligger på ca 125 miljoner kronor varav 22,5 miljoner går till vinnaren. De 60 bästa och delningar efter 36 hål får spela alla fyra varv.

 

Statistik

Flest antal segrar - 4 st (Willie Anderson, Bobby Jones, Ben Hogan, Jack Nicklaus)

Minst antal slag - 272 slag (Jack Nicklaus, Lee Janzen, Tiger Woods, Jim Furyk)

Störst segermarginal - 15 slag (Tiger Woods 2000, Pebble Beach)

Senaste vinnarna:
2021 - Jon Rahm
2020 - Bryson DeChambeau
2019 - Gary Woodland
2018 - Brooks Koepka
2017 - Brooks Koepka

 

TV

Vi avslutar med det viktigaste av allt nämligen vart du kan se tävlingen. 
V Sport Golf och Viaplay sänds samtliga tävlingsdagar (tors-sön) samt på TV6 lördag och söndag.