Golfbanor i Jönköping

Golfbanor i Jönköping

Golfbanor i Jönköping

 

Här presenterar vi vilka golfbanor Jönköping med omnejd har att erbjuda. I videon ovan presenteras några av banorna men fler finns listade här nedanför. Vi börjar med de 3 mest centrala banorna.

 

Jönköpings GK (Kettilstorp)

Jönköpings Golfklubb

Stadsnära golfbana som på ett naturskönt sätt leder dig genom Tabergsåns dalgång. Klubben grundades 1936 och är därmed den äldsta i Småland. En 18-hålsbana med väldigt kuperad och utmanande terräng med omgivande skogspartier. Flera hål med stora höjdskillnader och lite mindre greener gör detta till en tekniskt krävande bana där en smart spelstrategi kan spara dig många slag. Järnvägen som trafikeras av Krösatågen klyver golfbanan mitt itu och krönt med vita pinnar så out-of-bounds är ofta i spel. Redan på första utslaget är hela högersidan död, det är tämligen brett men många bollar har passerat högersidans räls tätt följda av ett pliktskyldigt FORE! Trevlig, tight, kortare bana men ändock utmanande. Driving Range, chip- & puttinggreener, restaurang och en korthålsbana med 6-hål finnas också på området.

Baninfo  

Par: 70

Bankaraktär: Parkbana

Längd: Gul 5326, Röd 4717

 

A6 GK

A6 Golfklubb i Jönköping

Blott ett stenkast från Asecs köpcentrum ligger denna golfanläggning med 27-hål. Tre slingor Blå, Gul och Röd som växlar veckovis bildar en 18-hålsslinga och en 9-hålsslinga Pay & Playbana utan krav på grönt kort. Skogsbana med mäktiga vyer från tee och stora ondulerade greener. Ny driving range med med vissa uppvärmda platser under tak och topptracer. Upplyst range som går att använda dygnet runt året om, färdigställs 2024.

Baninfo

Par: Gul/Blå 72, Gul/Röd 71

Bankaraktär: Skogsbana

 

Skinnarebo G&CC

Skinnarebo G&CC i Jönköping

Strax söder om Jönköping men ändå tillräckligt långt från stadens larm ligger Skinnarebo. En 18-håls trevlig omväxlande skogsbana i härlig gårdsmiljö med driving range och träningsmöjligheter. Här finns även Jönköpings bästa korthålsbana “Ängabanan” med 9-hål av varierande längd och svårighetsgrad passar den perfekt för familjen/kompisgänget där alla inte har grönt kort för spel i mer lättsam form.

Baninfo

Par 71

Bankaraktär: Skogbana

Längd: Gul 5704 Röd 4920

 

För dig som hellre vill upptäcka banorna runt omkring Jönköping kommer här en lista med banor som nås inom en timmes bilfärd.

 

Sand Golf Club

Sand Golf Club Jönköping

Den som vill ha lite utlandskänsla behöver inte åka långt, ca 10 km nordväst om staden kan du få spela linksgolf som på de brittiska öarna. Sand GC är en golfbana utöver det vanliga med en fantastisk finish. Detta är den första så kallade inlandslinks i Sverige, byggd på sandjord och med sina 142 bunkrar gör den verkligen skäl för namnet. 5 olika tees, driving range med grästees, övningsområde, 2 puttinggreener, hotell, resaurang, konferans ja här finns det mesta. 

Baninfo

Par: 72

Bankaraktär: Inlandslinks

Längd: Gul 5700 Röd: 4600

 

Hooks GK

En knapp halvtimme söder om staden ligger Hooks Herrgåd där du kan få en golfupplevelse i toppklass. En 36-hålsanläggning i herrgårdsmiljö med Hokasjön längs med flera hål skapar en naturskön upplevelse. Driving range, puttinggreener, övningsområde tillsammans med restaurang, shop, spa och konferensanläggning gör detta till en riktigt fin helhetsupplevelse. Dessutom brukar båda banorna Park- & Skogsbanan vara i fint skick redan tidigt på säsongen. Parkbanan är en naturskön öppen parkbana som sträcker sig längs med den vackra Hokasjön och den lite enklare av de båda banorna. Skogsbanan är en svårspelad, tekniskt utmanande skogsbana i bra skick där hålen löper fram mellan höga granar.

Baninfo

Parkbanan

Hooks GK Parkbanan

Par: 72

Bankaraktär Parkbana

Längd Gul 5697 Röd 4889

Skogsbanan

Hooks GK Skogsbanan

Par 72

Bankaraktär: Skogsbana

Längd: Gul 5658 Röd 4862

 

Gränna GK (Västanå Golfbana)

Gränna golfklubb

Endast 30 min norrut längs med E4:an hittar du inte bara polkagrisar utan även Gränna Golfklubb. Beläget i anslutning till Västanå Slott kan du här spela golf i sann småländsk natur. Banan är en skogsbana men med väl tilltagna fairways där hålen oftast går i sina egna korridorer vilket gör att “fore” sällan hörs. Stora ofta ondulerade greener där inget hål är det andra likt. 5 par 5:or och 5 par 3:or gör också att bankaraktären bryter den gängse normen samtidigt som det märks att banan är gjord för att följa med i landskapets naturliga karaktär. En härlig naturupplevelse och en rolig golfbana utlovas. Restaurang, shop, driving range, närspelområde, puttinggreen och möjlighet till övernattning i slottet intill finns också.

Baninfo 

Par 72

Bankaraktär: Skogsbana

Längd: Gul 5600 Röd 4741

 

Wiredaholm Golf & Konferens (Stenbocksbanan)

Wiredaholms golfbana

Undangömd pärla drygt 4 mil nordost om Jönköping. Med utsikt över Viredaholmssjön finns här en väldigt kuperad skogs- och parkbana. Härligt öppet landskap med mestadels ekar och andra lövträd kring banan. Banan är ganska kort men mycket knixig och går upp och ned hela tiden. Landskapet gör att du kommer ha en hel del blinda slag så att ha spelat banan tidigare är en klar fördel men det gör också banan väldigt varierande och rolig. Här finns även driving range, ett par övningsgreener, Pay & Play korthålsbana med 9 hål, hotell och en populär restaurang.

Baninfo

Par 71

Bankaraktär: Skogs- och parkbana

Längd: Gul 5432 Röd 4616

 

Visingsö GK

Visingsö Golfklubb

Linksbana på Visingsös norra udde som är öppen året runt där vinden spelar en avgörande faktor i hur svårt den spelas. 9-hålsbana i ett öppet landskap men med smala fairways och Vättern som närmsta granne för tankarna till Skottland. En unik upplevelse i Sverige i dubbel bemärkelse eftersom golfbanan även fungerar som landningsbana för flygklubben på ön.

Baninfo

Par 68 (9 hål par 34)

Bankaraktär: Linksbana

Längd: Gul 4796 Röd 4060

 

Nässjö GK

Nässjö Golfklubb

Utmanande skogsbana med härliga vyer över det småländska höglandet. Längre bana med mycket skog som ramar in hålen och även en hel del strategiskt utplacerade vattenhinder gör detta till en tuff men ack så trevlig och varierande bana att spela. Här finns en populär golfrestaurang, boende, range, övningsfält, puttinggreener och även en 9-håls korthålsbana som är gratis att spela.

Baninfo

Par 72

Bankaraktär: Skogsbana

Längd: Gul 5783 Röd: 5034

 

Eksjö GK (Skedhult)

Eksjö Golfklubb

På vackra Skedhults Gård med anor från 1600-talet ligger denna pittoreska golfbana. Omväxlande parkbana med naturliga, vackra sjöar, stenmurar och stora ekar kännetecknar banan. Varierande hål där strategiskt tänkande krävs på vissa hål medan andra ger dig möjlighet att panga på med storsläggan. Öppningshålet har även blivit utsett till ett av Sveriges 50 bästa golfhål av tidningen Svensk Golf. Driving range, övningsområde, shop och restaurang finns också att tillgå. Vill du övernatta så har klubben ett samarbete med Eksjö Stadshotell.

Baninfo

Par 72

Bankaraktär: Parkbana

Längd: Gul 5730 Röd 4993

 

Tranås GK

Tanås Golfklubb

Vackert belägen vid Svartåns utlopp sjön Sommen ligger Tranås GK, en blandad park- och skogsbana med växlande layout. Tämligen lättpromenerad öppen 18-hålsbana i mycket trevlig miljö med en hel del vattenhinder. Golfrestaurangen Norraby Krog är även en av de bästa i Småland. Klubben erbjuder även boende, driving range, övningsgreen, shop och korthålsbana med 9-håls Pay & Play. PGA Tourspelaren David Lingmerths hemmabana.

Baninfo

Par 72

Bankaraktär: Park- och skogsbana

Längd: Gul 5840 Röd 5053

 

Isaberg GK

Vackert beläget bredvid Hammarsjön och Nissan ligger Isabergs Golfklubb med två 18-hålsbanor, Västra och Östra banan. Västra banan är en händelserik varierande skogsbana med naturskön miljö som startar och avslutar vid klubbhuset. Passar alla typer av golfare och är lite kortare och enligt mig den lättare av de båda banorna.

Östra banan är lång men det är inte bara att panga på med drivern för det utan taktik och god spelstrategi belönas. Östras första nio hål är lite längre än sista nio. De fyra avslutande hålen längs Nissan och Hammarsjön anses av många höra till Sveriges vackraste. Många hål med tallkorridorer så det gäller att vara rak, framförallt från tee.

På Isaberg finns det även riktigt bra träningsmöjligheter. I anslutning till klubbhuset finns driving range, puttinggreener och övningsområde med pitchinggreen. Sen finns även ett större övningsområde som kallas för Golfarenan där det finns övningsområde, putting- och pitchinggreen samt Pay & Play med 6 hål. Restaurang och boende liksom foot- och discgolf finns också på anläggningen.

Baninfo

Västra banan

Par 71

Bankaraktär: Park- och skogsbana

Längd: Gul 5586 Röd 4862

Östra banan

Par 72

Bankaraktär: Park- och skogsbana

Längd: Gul 5823 Röd 5029