Världsranking golf

Golfens Världsranking - OWGR

Golfens Världsranking - OWGR

Official World Golf Ranking eller OWGR är namnet för det system som används för att rangordna professionella spelare inom internationell herrgolf. Rankingen baseras på en spelares resultat under de senaste två åren där de senaste tävlingarnas resultat väger tyngre. 

Tävlingarna värderas olika och kan även skilja sig beroende på vilka spelare som deltar, därför kan poängen som delas ut i varje tävling skilja sig åt. Så här ser upplägget ut:

Majors - Herrgolfens fyra majors ger alla 100 poäng till vinnaren.

The Players Championship - Ger 80 poäng till vinnaren.

Övriga tävlingar - Alla andra tävlingar som är berättigade till världsrankingpoäng baseras på hur starkt och stort startfältet i just den tävlingen är. Det kan i dessa tävlingar delas ut maximalt 80 poäng till vinnaren. De flesta tävlingar på PGA-touren ger omkring 40-60 poäng och på DP World Tour mellan 20-60 poäng. Tävlingar på övriga tourer ger generellt sett ensiffriga poäng. På den omtalade LIV Touren delas inga rankingpoäng ut i nuläget.

Samtliga spelare som klarar kvalgränsen i någon av dessa tävlingar kommer att tilldelas världsrankingpoäng.  

Antalet poäng i en tävling baseras som tidigare nämnt på startfältets styrka. En tävling med många högt rankade spelare kommer alltså ge fler världsrankingpoäng än en med färre högt rankade. Därför kan poängen som delas ut i en årligen återkommande tävling skilja sig åt från ena året till det andra.

Varje spelares personliga ranking beräknas utifrån de poäng denna spelat ihop under de två föregående åren. Underlaget är de tävlingar som spelaren har deltagit i under den senaste tvåårsperioden med en minskning av poängen med en åttondel var trettonde vecka för att ge prioritet åt de senaste tävlingarna.

Spelarens justerade resultat läggs sedan samman till en total som divideras med antalet spelade rankingtävlingar under de senaste två åren, dock minst 40 och högst 56. Detta innebär att den spelare som vunnit flest tävlingar inte nödvändigtvis hamnar på förstaplatsen. Det som räknas är genomsnittspoängen.

Varje måndag släpps nya uppdaterade rankninglistor.

 Betydelse

Att placera sig inom topp 50 på världsrankingen ger automatiskt en startplats till 3 av golfen 4 majors (The Masters, US Open, British Open) och kan även leda till en plats i den kvarvarande, PGA Championship.

Rankingen är även underlag för platser till Presidents Cup samt Ryder Cup. Den ligger även till grund för vilka spelare som blir inbjudna till många andra tävlingar.

Historik

Världsrankningen introducerades 1986 och grundar sig på de fyra majortävlingarna och de sex professionella tourerna PGA -touren, DP World Tour (Europatouren), Asien-touren, PGA-touren i Australasia, Japan Golf Tour och Sunshine Tour. Poäng erhålls även för höga placeringar på PGA Tour Americas, Korn Ferry Tour och Challenge Tour

Före införandet av OWGR baserades rankingen enbart på en spelares prestation i stora mästerskap och andra utvalda turneringar. Systemet för hur poängen ska beräknas justeras emellanåt och den senaste uppdeteringen gjordes i augusti 2022.