Så här tar du grönt kort och börjar spela golf

Så här tar du grönt kort och börjar spela golf

Så här tar du grönt kort och börjar spela golf

Grönt Kort

De flesta golfbanorna kräver att man har grönt kort för att få spela. Men att ta grönt kort nuförtiden är faktiskt väldigt smidigt. Allt du behöver göra för att börja spela golf är:

 

  1. Registrera dig för att få ett personligt Golf-ID
  2. Klara av kunskapstestet
  3. Klara av spelprovet

Steg 1 & 2 kan du göra gratis, steg 3 kan du behöva betala greenfee för att göra. Det finns flera sidor där du kan genomföra utbildningen som kostar pengar men min rekommendation är att göra det via golfförbundet själva. Då är utbildningen dessutom gratis. 

Här går du in för att komma igång med ditt gröna kort: https://borjaspela.golf.se/

Där får du tillgång till teorin du behöver kunna och kan göra övningsquiz. När du sen känner dig redo så behöver du genomföra två delprov med 25 frågor och du behöver ha minst 20 rätt på varje delprov. Det ena testet handlar om själva golfspelet och det andra om golfvett, alltså hur man bör uppföra sig på golfbanan.

För barn som är 12 år eller yngre finns det barnanpassade frågor om golfspelet och golfvett. Då behövs 12 rätt av 15 möjliga på de båda testen. Du kan göra testen hur många gånger som helst men vid varje testtillfälle slumpas nya frågor fram. 

För att klara spelprovet ska du spela 9 hål på en slopad (banvärderad) golfbana med en markör (fadder). Markören måste själv ha Grönt Kort och vara medlem i en golfklubb. Om du samlar ihop 18 poäng eller fler på handicap 54.0 så är du godkänd.

Hur många slag du får ha beror på vilken bana du spelar och hur den är slopad men ungefär 3 extraslag per hål i förhållande till hålets par (idealresultat) för att få 2 poäng. Är kunskapstestet även det godkänt så är det bara att kontakta du vill bli medlem på och be dem godkänna kortet åt dig.   


Utrustning

Golfutrustning för nybörjare

Du behöver givetvis golfklubbor och bollar för att kunna spela. När du ska genomföra speltestet kan du kolla med golfklubben först om det finns att låna. Men det bästa är att köpa egna klubbor för du kommer vilja spela mycket sen när du tagit grönt kort, det kan jag garantera.

Här kan du köpa färdiga golfset till bra priser som lämpar sig för nybörjare. I början kan det räcka med ett så kallat halvset som innehåller 6-7 klubbor istället för maximalt 14. Behöver du golfbollar kan du köpa begagnade i början, dessa duger gott och väl och är dessutom mycket billigare än nya. Det kommer gå åt en hel del nämligen.


Medlemskap

Medlemskap i golfklubb

Ska du spela mycket så bli medlem i en klubb nära eller där dina vänner spelar. Avgiften kan skilja sig en del mellan klubbarna så kolla upp detta först. Ska du bara spela någon gång ibland eller spela på olika banor hela tiden så är en så kallad brevlådeklubb billigaste alternativet. Billigast 2024 verkar vara Cloud Golf Club där ett aktivt medlemskap kostar 269 kr.

På mer traditionella golfklubbar med egna banor, restaurang, övningsområden och driving range m.m. så kan priserna variera kraftigt. Men räkna med att det kostar någonstans mellan 4 500 - 6 500 per år. Många klubbar har även olika typer av medlemskap beroende på hur mycket och när du spelar så se till att kolla igenom alternativen först. 


Träning

Golfträning inför grönt kort

Du kommer behöva träna inför spelprovet om du inte spelat tidigare. Man kan åka till valfri driving range för att träna de långa slagen. Då behöver man betala för rangebollarna vilket brukar vara runt 15-30 kr för en hink med 20-25 bollar. Att träna närspel, d.v.s. puttar, chippar, pitchar och bunkerslag är gratis och kan göras på golfklubbens övningsområden/övningsgreener. 


Många klubbar har även en så kallad Pay & Play-bana där du kan börja spela mot en avgift. Oftast rör det sig om korthålsbanor med hål som är mellan 50-140 meter långa. På vissa ställen finns det även fullängdsbanor som är Pay & Play. Antal hål kan variera men oftast är det 9-håls banor och på korthålsbanorna brukar man få spela så många varv man vill på en dag.


Du kan även ta lektioner av en tränare på klubben för att lära dig rätt teknik direkt, det kan även finnas nybörjarkurser där flera personer deltar under några träffar vilka också har ett förmånligare pris än privatlektioner. En nybörjarkurs kostar ungefär mellan 1500-2500 kr och en privatlektion ca 500 kr för 25-30 min. Kontakta din golfklubb för att se vad som erbjuds.

Golflektion driving range


Du kan också träna i en golfsimulator som finns lite överallt nuförtiden. Det lämpar sig bra under vintertid om du vill vara redo direkt när banorna öppnar. Priserna varierar ganska mycket men 1h kostar mellan 200 - 400kr.


Redan tagit grönt kort

Om du har tagit grönt kort tidigare i ditt liv och vill börja spela igen så finns det en viktig brytpunkt, nämligen år 2004. Började du spela efter 2004 så finns ditt Golf-ID fortfarande registrerat i IT-systemet. Då kan en golfklubb aktivera dig som medlem med ditt senast registrerade handicap.

Om du slutade spela före 2004 så behöver du dessvärre genomföra spelprovet och kunskapstestet igen för att få handicap 54 eller lägre.


Då mot nu

Grönt kort i golf

Att börja spela golf idag är betydligt mycket enklare än för 20 år sedan när jag började spela. Till att börja med kunde man behöva stå i kö (på populära klubbar upp emot 10 år) för att ens få bli medlem på en viss golfklubb.

För att ta grönt kort behövde man gå en teorikurs rent fysiskt som i mitt fall var 1 gång i veckan under 2 månaders tid. Sen var man tvungen att klara av ett första spelprov med klubbens PRO (tränare) och sen fick man spela sin fadderrunda som det kallades då och om man klarade detta först då fick man grönt kort.

Denna process har helt klart underlättats och nu skulle du kunna ta grönt kort på mindre än en dag. Om du går i tankarna på att börja spela golf så sluta fundera och bara börja. Det är bland det roligaste som finns!