British Open 2022 - Allt du behöver veta

British Open 2022 - Allt du behöver veta

British Open 2022 - Allt du behöver veta

Majortävlingarna har duggat tätt och det är redan dags för årets sista herrmajor (på tok för tidigt) . Det är den mest anrika av golfbanor som står som värd för den 150:e upplagan av The Open Championship nämligen Old Course i St Andrews, Skottland. Betraktad som den äldsta golfbanan i världen och även kallad “home of golf” eftersom det spelades golf i området redan på 1400-talet, det är 30:e gången tävlingen hålls just här.

När?

Tävlingen pågår från tidig morgon till sen kväll torsdag - söndag, 14-17:e juli. På British Open är det enkelstart från hål 1 som gäller och därför kommer sändningen pågå från 07:30-22:00 torsdag och fredag.

Tv-sändningar

Tävlingen sänds på V Sport Golf, Viaplay och sista rundan kommer även visas på TV6.

Torsdag 14 juli: 07:30 - 22:00

Fredag 15 juli: 07:30 - 22:00

Lördag 16 juli: 11:00 - 22:00

Söndag 17 juli: 10:00 - 21:00 (även TV6)

 

Old Course

Banan har par 72 och spelas 6672 meter. Den är känd för sina 112 bunkrar som alla har namn som anspelar på något som hänt där men också för alla sina stora dubbelgreener. Det är bara hål 1, 9, 17 & 18 som har egna greener. Ett av världens mest kända och svåraste golfhål är det 17:e (Road Hole) där spelarna genar över hotellet för att kunna nå det 421 m långa par 4 hålet på 2 slag. Hela högersidan är out of bounds och greenen vaktas till vänster av den djupa Road Bunker med lodrät vägg. 

 

Trots all sin historia och hinder så är Old Course antagligen den enklaste av British Open banorna för proffsen. Sex av de sju senaste vinnarna har gått åtminstone 12 under par och rekordet på -19 innehar en viss Tiger Woods.Vädret ser ut att bli bra med runt 20 grader och i sådana förhållanden blir banan tämligen lättspelad. Det arrangören kan göra för att försvåra spelet är att torka ut greenerna så att de blir snabba och hårda.

 

Startfältet

Startfältet består av 156 spelare som kvalificerat sig på något av följande sätt:

  • Tidigare segrare som är under 60 år får automatiskt en inbjudan. Är du över 60 måste du ha vunnit under de senaste 10 åren.
  • Segrare av någon av de andra majortävlingarna under de senaste 5 åren samt vinnare av nyligen spelade topprankade tävlingar.
  • Topp 50 på världsrankingen 8 veckor före tävlingsstart.
  • Topp 30 från föregående år på PGA och DP World Tour, topp 2 från den Japanska Touren samt segrarna från den Australiska/Asiatiska touren och Sunshine Tour. 
  • Vinnare från olika amatörmästerskap.
  • De bästa från the Open Qualifying Series
  • Golfare som kvalificerat sig via lokala uttagningstävlingar i Storbritannien.

Regerande mästare

Collin Morikawa vann 2021 års tävling och blev den första att vinna på sitt första försök sedan Ben Curtis skrällvann 2003.

 

Får LIV spelare vara med?

R&A som arrangerar British Open meddelade förra månaden att alla som kvalificerat sig för tävlingen kommer att få delta, inklusive spelare på LIV-touren.

 

Kvalgränsen

Topp 70 och delningar efter två dagars spel får spela vidare över helgen.

 

Vad vinner man?

Vinnaren får förutom ca. 25 miljoner kronor även pokalen The Golf Champion Trophy mer känd under namnet the Claret Jug, vilket är en silverkanna. Originalet får man behålla i ett år till nästa mästerskap och vid återlämnandet får man en replika att behålla livet ut.

 

Tiger Woods

Tigern stod över US Open för att kunna lägga all fokus mot just denna tävlingen då han behövde vila sitt ben. Han har vunnit British Open på the Old Course två gånger tidigare, 2000 & 2005. Han vann även 2006 men då på Royal Liverpool. Det ska bli riktigt intressant att se vad han kan göra här på klassisk mark.

 

Svenskhoppen

Ett tunt svenskt startfält tyvärr men ett par spelare är kvalificerade.

Henrik Stenson är direktkvalificerad tack vare sin och Sveriges enda herrmajor på Royal Troon 2016. Formen är det sämre med, han ligger för närvarande på plats 165 på världsrankingen och har missat kvalgränsen i sina 3 senaste tävlingar på PGA Touren.

Alexander Björk har kvalat sig in till tävlingen och är rankad 161 i världen men i bättre form än Stenson. Han låg bra med på Scottish Open inför finaldagen men föll tillbaka och slutade på en 42:a plats. Kan vi få en svensk som klarar kvalgränsen så får vi vara nöjda.

Kanske, kanske inte..

Alexander Norén står som förste reserv så om någon i det 156 man stora startfältet lämnar återbud så får han platsen.

 

Favoriter

Rory McIlroy är huvudfavoriten enligt oddsen. Han var den ende av toppspelarna som inte ställde upp i Scottish Open utan fokuserade på träning och uppladdning, och linksgolf det är han van vid.

Just segraren av Scottish Open Xander Schauffele är också en av favoriterna och konstigt vore det annars. Även om han hade problem under sista varvet lyckades han knyta ihop säcken och säkra segern med ett slag till godo. 

Jordan Spieth verkar har hittat tillbaka till formen och har de senaste 2 månaderna spelat bra golf. Var med och slogs om segern i helgen men slutade till sist 10:a. Vann British Open 2017 en en händelserik slutrunda där han bl.a. droppade på driving rangen. Allt kan hända när han spelar.

Jon Rahm har halkat ned till en tredjeplats på världsrankingen men nämns som alltid när favoriterna kommer på tal. Var dock “bara” 55:a på Scottish Open och har inte fått till det lika bra i år som vi blivit vana vid.

US Open mästaren Matthew Fitzpatrick är i en strålande form och är van vid denna typen av banor kommer antagligen vara med högt uppe på leaderboarden.

En man aldrig kan räkna bort även om han missade kvalgränsen senast är såklart världsettan Scottie Scheffler. Haft en helt makalös säsong och det ska bli spännande att se hur han studsar tillbaka efter förra veckans mediokra resultat.

 

Rekord

Äldsta vinnare: Old Tom Morris, 46 år - 1867

Yngsta vinnare: Young Tom Morris, 17 år - 1868

Flest vinster: Harry Vardon, 6 st

Flest segrar i rad: Young Tom Morris, 4 st

Lägsta score (72 hål): 264, Henrik Stenson, 2016

Lägsta score i förhållande till par: -20, Henrik Stenson, 2016

 

Senaste British Open mästarna

2021 - Collin Morikawa

2020 - Inställt p.g.a. Covid-19

2019 - Shane Lowry

2018 - Francesco Molinari

2017 - Jordan Spieth

2016 - Henrik Stenson