Golfgrepp - Vilket grepp ska jag ha

Golfgrepp - Vilket grepp ska jag ha?

Golfgrepp - Vilket grepp ska jag ha?

Vad skiljer cord från gummigrepp? Vilken storlek ska jag ha? Vad betyder egentligen ribbed? Att välja golfgrepp kan vid en första anblick verka okomplicerat men ju mer man läser desto mer alternativ finns det. Häng med i denna greppguide så går vi igenom allt du behöver veta innan du bestämmer dig.

Varför ska man byta golfgrepp?

Greppen blir efter ett tag slitna och du kommer få ett försämrat fäste och känsla. När de åldras blir de dessutom hårda, glatta och transporterar bort fukt och svett sämre. Detta bidrar till att du måste hålla mycket hårdare i klubban vilket gör att du spänner händer och underarmar samt riskerar att klubban vrider sig eller att du till och med tappar den i slaget. 

 

Hur ofta ska man byta sina golfgrepp?

Det beror på hur ofta man spelar och hur dom förvaras. Den vanligaste rekommendationen är att man ska byta grepp efter ca. 40 rundor eller vartannat år beroende på vad som inträffar först. Har greppet börjat bli blankt där du placerar händerna eller om den nedre kanten av gummit har börjat få sprickor då är det hög tid att byta. Du kan förlänga greppens livstid genom att tvätta dom med varmt vatten, diskmedel och trasa eller svamp med jämna mellanrum. Förvara gärna klubborna hyfsat svalt och inte i värme då det gör att gummit torkar ut och spricker fortare.

 

Storleksguide

Det viktigaste är faktiskt att du själv trivs med ditt grepp men generellt sett så kan man säga att följande gäller:

Handskstorlek Herr

Greppstorlek

Small Undersize
Medium/Medium-Large   Standard
Large Oversize
XL+ Jumbo

Handsktorlek Dam

Greppstorlek

Small/Medium Undersize
Large Standard

 

Olika typer av golfgrepp och material

Gummigrepp

Dessa grepp är vanligast på marknaden och det som nya golfklubbor har som standard. Ger en mjuk och skön känsla och skonsam mot händerna. I torrt väder ger dessa grepp ett utmärkt fäste. Nackdelen är att de blir hala och svåra att hålla i när det regnar.

Golf Pride Tour Velvet 360

Lamkin Crossline

Winn Dri-Tac

Cordgrepp

Om du ofta spelar när det är blött ute så är cordgreppen överlägset bäst. Greppen har större mönster och en insydd bomullstråd som går genom hela greppet. Detta leder bort fukten på ett effektivt sätt. Även om cordgrepp är oslagbara i regn så gör strukturen i greppytan att de inte är lika sköna som mjuka gummigrepp samt sliter mer på handskar och händer.

Lamkin UTX

Golf Pride Z Grip 

Hybridgrepp

Här får man det bästa av två världar. En ovandel bestående av ett fuktabsorberade cordgrepp ger ett utmärkt fäste och nedre delens gummigrepp ger en härlig mjuk känsla. Presterar på topp oavsett väder och är det mest använda typen av golfgrepp hos proffsen. 

Golf Pride New Decade MCC

Silikongrepp

Har samma egenskaper som gummigrepp med en väldigt mjuk känsla och skonsam mot händerna. Silikon är även genomskinligt vilket gör att man under dessa kan fästa olika motiv på t.ex. sitt favoritlag. Perfekta grepp för den som är allergisk mot gummi.

Wrapped

Det mjukaste greppet på marknaden för den som söker en supermjuk och klibbig känsla. Passar bäst för golfaren som vägrar spela i regn eftersom dessa grepp blir extremt hala vid blött väder.

Lamkin Sonar Wrap

Ribbade/Align

Grepp med en liten rygg på baksidan som ska hjälpa dig att få ett konsekvent grepp som är lätt att återupprepa vid varje slag. Finns i både gummi- och hybridgrepp. 

Golf Pride MCC Plus 4 Align

Artrosgrepp

Särskild framtagna grepp för den med smärta i lederna. Dessa grepp är tjockare och mjukare än vanliga grepp för att minska ledernas belastning.

 

Se samtliga våra golfgrepp här!