Vilken golfboll passar mig?

Vilken golfboll passar mig?

Vilken golfboll passar mig?

Vilken golfboll du ska välja beror på vilka egenskaper och känsla du efterfrågar. Givetvis påverkar vår egen skicklighet, golfklubbor och annan utrustning utfallet av våra slag. Golfaren söker efter maximal längd, känsla och kontroll i sina slag och i detta inlägg kommer vi fokusera på golfbollens egenskaper. 

De viktigaste egenskaperna hos en golfboll är kompression, spinn och bollflykt. Dessa egenskaper påverkar vart och hur bollen färdas och hur vi upplever den. Nedan kan du se i detalj hur dessa egenskaperna påverkar ditt spel, prioritera det som är viktigast för just dig. 

 

Golfbollens Konstruktion

Till att börja med finns det regler och mått för golfbollar som tillverkarna måste förhålla sig till. En golfboll måste vara minst 42,67 mm i diameter och får inte väga mer än 45,93 gram. Bollens utsida består av dimplar (små urgröpningar), det finns inget exakt antal men brukar vara mellan 300 - 450 stycken.

 

Golfbollens Uppbyggnad

Skalet

Skalet utgör den största skillnaden mellan dagens golfbollar. Det finns i huvudsak två olika typer av material som dominerar marknaden just nu. Uretan är det ena och det andra kallas ionomer. Uretanskalet är väldigt mjukt och fäster bättre i klubbans skåror vilket genererar mycket spinn i bollen, materialet är dock dyrt. Det är uteslutande denna typ av golfbollar som används av proffsen och benämns därför som tourbollar. Ionomer är ett billigare och hårdare material med fördelen att det håller längre. Golfbollar som benämns som premiumbollar, distansbollar eller dambollar består oftast av ett skal av ionomer.

golfboll skal

Insidan

I stort sett alla golfbollar åtminstone en kärna och ett yttre skal. Genom att skapa bollar med flera olika lager försöker man förstärka vissa egenskaper och göra så att bollen beter sig olika vid olika typer av slag. Ju fler lager desto mer avancerad blir golfbollen vilket i sin tur kan kräva en skickligare spelare. Det finns 2-, 3-, 4-, 5- och 6-delade golfbollar.

Golfboll insida

2-delad Golfboll

Stor solid kärna med ett tunt skal av ionomer. Kärnans kompression avgör hur hård bollen blir.

3-delad Golfboll   

Det finns 3-delade bollar med både ionomer- och uretanskal. Bollarna med ionomerskal är välbalanserade premiumbollar med mjuk känsla och lite spinn. De med uretanskal har tourprestanda med en mjuk känsla och ger riktigt bra kontroll i närspelet.

4-delad Golfboll

Det här är den mest spelade bolltypen hos golfproffsen. Kärnans struktur i kombination med det mjuka uretanskalet ger mycket spinn och närspelskontroll. 

5- och 6-delad Golfboll

I extremfall kan en golfboll bestå av fem eller sex delar. Är också populära på världens proffstourer. Har samma egenskaper som den 4-delade bollen med mycket spinn och bra närspelskontroll.

Dimplar

Golfbollens yttersta mönster av urgröpningar kallas för dimplar. Dimplarna hjälper golfbollen att få en rak och stadig bollflykt. De gör också så att bollen kan flyga längre eftersom groparna minskar luftmotståndet. Tillverkarna tar fram egna arrangemang av dimplar för att optimera bollflykt och bollbana.

Dimplar golfboll

 

Golfbollens Egenskaper

Kompression

Med kompression menas hur mycket golfbollen pressas ihop när klubban träffar bollen. Olika bollar är konstruerade för att tryckas ihop olika mycket. En boll med hög kompression kräver en högre svinghastighet för att komprimeras optimalt och låg kompression innebär således att bollen kan komprimeras optimalt med en lägre klubbhastighet. Det är kompressionen som påverkar känslan vid bollträffen. Om du har en låg svinghastighet och spelar på en hård boll så försvinner känslan i bollträffen. Samma sak gäller om du har en hög svinghastighet men en mjuk golfboll. Prioritera därför att spela på en boll som ger dig en skön känsla vid bollträff. En boll som blir optimalt komprimerad tar med sig mer av klubbhuvudets fart och går därför både längre och högre. Komprimeras bollen för mycket eller för lite tappar man både längd och kontroll. 

Spinn

Spinn är hur mycket golfbollen roterar i luften. En boll som spinner mycket ger en bättre kontroll i närspelet men går något kortare. En boll med mindre spinn flyger och rullar längre vilket passar bra om man vill prioritera längd. Bollar med ett skal av uretan spinner mycket och kan stanna snabbt efter att den landat. Dessa bollar kallas för tourbollar eftersom alla proffs använder denna typ av golfboll för dess utmärkta närspelsegenskaper. Längdskillnaden som bollarna flyger i luften är dock inte särskilt stor så prioritera en boll som du själv trivs med i närspelet. 

Bollflykt

Vilken typ av bollflykt och bollbana en golfboll har kan skilja sig åt mellan modeller och märken. Det är dimplarna som påverkar bollens aerodynamiska egenskaper och vilken utgångsvinkel bollen får när den lämnar klubbhuvudet. Olika bollar kan ge en hög, medel eller låg bollflykt och har du problem med en för låg bollbana så kan du testa en boll som ger en högre bollflykt.

 

Bolltyper

Sträva efter att välja en boll som ger en bra känsla och prioritera en som du trivs med i närspelet. Även om en tourboll ska vara bäst rent statistiskt så behöver det inte vara rätt boll för dig. Andra bollar kan vara mer förlåtande och ger inte lika mycket sidoskruv på längre slag vilket kan vara värt att ta i beaktande. Nedanför kommer några olika kategorier av golfbollar med ett par exempel av bollmodeller i varje.

Tourbollar

Tourbollar har ett mjukt yttre skal av uretan och är den mest avancerade typen av golfboll. Fokuset är att generera mycket spinn vilket framförallt ger en bra kontroll i närspelet då det hjälper bollen att stanna snabbt.

Exempel: Srixon Z-Star, Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft

Premiumbollar

Bra allroundbollar som tar samtliga delar av spelet i beaktande. I konstruktionen är den väldigt lik tourbollen förutom det yttre skalet som ofta består av ionomer istället för det mjukare materialet uretan. Ger därför inte lika mycket spinn i närspelet men en utmärkt kobination av spinn, längd och känsla.

Exempel: Titleist Tour Soft, Titleist Tour Speed, Callaway Supersoft, Srixon AD333

Distansbollar

Bollarna som går längst och rakast hamnar under kategorin distansbollar. Dessa bollar har en hög utgångsvinkel som tillsammans med lite spinn maximerar längden i dina slag. Om du har problem med en kraftig skruv som slice eller hook så är detta den perfekta bollen. Dagens moderna distansbollar är mjuka och ger en bra känsla även runt green men äldre bollar av denna typ benämndes förr som “stenkulor” p.g.a. deras hårdhet. 

Exempel: Titleist Velocity, Srixon Soft Feel, TaylorMade Rocketballz

Dambollar 

Riktigt mjuka golfbollar kallas för “dambollar” eller “lady”. Dessa är anpassade för spelare med en låg svinghastighet för att generera så mycket längd och höjd i slagen som möjligt. Brukar även komma i flera färger som exempelvis rosa.

Srixon Soft Feel Lady, Pinnacle Lady, Bridgestone Lady

Srixon Lady Rosa Golfboll 

 Utforska hela vårt sortiment av golfbollar!