Begagnade Golfbollar

Begagnade Golfbollar

Begagnade Golfbollar

Begagnade golfbollar, återvunna golfbollar eller floridabollar är helt enkelt golfbollar som slagits bort och sedan samlats in. Efter endast ett slag är bollen använd och således begagnad vilket gör att man kan få golfbollar till en varierande, men ofta hög kvalitet till extremt förmånliga priser. De bortslagna golfbollarna plockas upp av t.ex. företag med anställda dykare varvid golfklubben i fråga får en viss ersättning per boll som hittas vilket kan investeras i klubbens juniorverksamhet.  Försäljningen av återvunna golfbollar är något som skjutit i höjden de senaste åren delvis tack vare ett ökat miljötänk men givetvis också tack vare den avsevärt lägre prisbilden.

Floridabollar - Varför kallas det så?

Begagnade golfbollar kallas även för floridabollar eftersom det var i just den amerikanska delstaten Florida man började med idén att samla upp bortslagna golfbollar i dammar för att sedan sälja dem vidare i en blandning av märken och modeller. Det finns fortfarande möjlighet att köpa en mix med bollar från olika märken och det är då man kan hitta riktigt billiga golfbollar. Idag sorteras dock många varumärken ut och klassificeras efter modell, skick, färg och ibland även årsmodell.

Varför ska man köpa begagnade golfbollar?

En anledning är den privatekonomiska, du kan köpa billiga golfbollar av hög kvalitet med upp till 80% rabatt jämfört med nypris. Ska vi dessutom vara ärliga så kommer inte en golfboll med ett litet skrapmärke påverka den absoluta majoriteten av golfarnas spel. Du får även en möjlighet att prova nya bollmodeller som du inte hade provat annars alternativt att handla din favoritboll till ett lägre pris. Ytterligare en ack så viktig aspekt i sammanhanget är den miljömässiga. Genom att återvinna golfbollarna så ökar livslängden på dem och lika många nya bollar behöver inte produceras och importeras, vilket sparar på jordens resurser. Det kan dessutom ta 100-1000 år för en golfboll att brytas ned i naturen och den innehåller kemikalier och plastartiklar som utsöndras vilka faktiskt är skadliga för djur- och växtriket.   

  • Billiga golfbollar
  • Bättre för miljön
  • Ingen större prestandamässsig skillnad gentemot nya golfbollar
  • Prova nya bollmodeller och märken
  • Möjlighet att spela på favoritbollen till ett rabatterat pris

Kvalitet och klassificering av begagnade golfbollar

Återförsäljare delar in golfbollarna i olika klasser eller kategorier beroende på skick. Det vanligaste är att återförsäljaren använder sig av fyra eller fem indelningar. Golfbollarna klassificeras oftast från A-D där A är högst rankad och dyrast, sedan går det i fallande skala nedåt. En generell beskrivning av golfbollarnas kvalitet i de olika klasserna ser ut så här:

A-klass: Golfbollarna håller i princip nyskick och har antagligen slagits bort efter endast ett eller ett fåtal slag.  

B-klass: Golfbollar med mindre skönhetsfel eller nyansskillnader. Dessa golfbollar håller samma höga spelmässiga prestanda som en ny golfboll.

C-klass: Här får du en utmärkt boll att spela på men där mindre skrapmärken och nyansskillnader förekommer.

C+-klass: Den här klassen är för dig som vill ha en bra prestanda men där utseendet spelar mindre roll. Större skrapmärken och nyansskillnader är vanligt förekommande.

D-klass: Den sista och billigaste klassens golfbollar som för all del går att spela på men förslagsvis lämpar sig bäst som övningsbollar. Mycket skrapmärken, missfärgningar och jack i det yttre skalet förekommer. 

OBS: Personliga markeringar och företagsloggor finns representerade i samtliga klasser

Alla golfbollar säljs dock inte vidare utan de som är trasiga och allt för slitna och inte håller måttet för den lägst rankade klassen sållas bort och kasseras. Även om inte utseendet är perfekt så är därmed en Floridaboll alltid spelbar.

Klassificering av golfbollar hos oss på Swegolf.se

Vi på Swegolf har än så länge valt att dela upp våra begagnade golfbollar i två klasser, C och D.

Detta innebär att hos oss kan C-klassen innehålla bollar från klasserna A-C i den tidigare listan samt C+ & D i vår D-klass enligt densamma.

Vår C-klass innehåller generellt sett golfbollar av en högre kvalitet och dessutom till ett bättre pris än hos andra golfbutiker, jämför gärna själv.

Populära Begagnade Golfbollar

Det finns ett brett utbud av tillverkare och modeller. Nedan har vi ett axplock av de mest populära bollarna med information om dess egenskaper samt vilken typ av golfspelare de passar.

Titleist Pro V1

En av världens mest spelade golfbollar som ger en maximal prestanda till alla golfare oavsett handicap i samtliga spelets delar. Penetrerande bollflykt och lägre spinn från tee ger längre slag kombinerat med den fantastiska känslan runt greenerna gör Titleist Pro V1 till en absolut klassboll. Det finns en anledning till att bollen är den mest spelade på de professionella golftourerna runt om i världen. Bollen är 3-delad med som tack vare sitt mjuka skal av uretanelastomer ger mycket spinn runt greenerna.   

Titleist Pro V1x

Systerboll till Pro V1 med liknande egenskaper. Det som skiljer dom åt är att Pro V1 ska ge den bästa kombinationen hastighet, spinn och känsla medans Titleist Pro V1x är aningen mjukare och gjord för spelare som vill ha en högre bollflykt samt ännu mera spinn runt green. Pro V1x är en 4-delad boll och även den en av världens mest spelade golfbollar.

Callaway Chrome Soft

Golfboll med en extra mjuk känsla som levererar längd och kontroll med samtliga klubbor i bagen. 4-delad golfboll med uretanskal och en stor kärna som genererar en högre bollhastighet med låg spinn från tee vilket maximerar längden och gör slagen rakare. I wedgespelet och aggressiva slag runt greenerna är Callaway Chrome Soft en av de bästa bollarna i världen.

Wilson Duo Soft +

Duo Soft är anpassad för golfaren med en lägre svinghastighet. Golfbollen är 2-delad med en större kärna och ett mjukare och mer hållbart skal. Detta genererar en högre bollhastighet vilket gör att den som inte svingar så fort kan få ut mer längd av sina slag. Dimplarna på Wilson Duo Soft är designade för att ge en högre utgångsvinkel vilket gör det enklare att få höjd i slagen. 

Floridabollar

Här hittar du de billigaste golfbollarna på marknaden. Innehåller en blandning av märken och modeller men det dom har gemensamt är att mixen består av så kallade distansbollar. Distansbollar passar dig som vill att golfbollen ska flyga längre och rakare. Detta eftersom denna typ av bollar genererar lite spinn kombinerat med en hög utgångsvinkel. Har du problem med en kraftig skruv som hook eller slice så är detta rätt typ av bollar. Förr kallades dessa bollar för stenkulor eftersom de var så hårda men dagens moderna distansbollar ger en mjuk och härlig känsla. Vi har marknadens mest prisvärda floridabollar.

Titleist Tour Soft 

Tour Soft är tillverkad för golfaren som vill ha bibehållen kontroll i närspelet men med extra längd. Den större kärnans låga kompression ger en mjuk känsla och det tunna skalet ger utmärkt kontroll i närspelet. Titleist Tour Soft är en kombination av de tidigare modellerna NXT Tour och NXT Tour S vilket gjort bollen till en riktig succé.

Titleist Tour Speed

En 3-delad golfboll för den som söker maximal prestanda i samtliga slag men som inte vill lägga ut riktigt de summorna som tourbollarna kostar. Titleist Tour Speed har Titleists egenutvecklade uretanskal som ger maximalt med längd och exakt kontroll i närspelet. Tour Speed har i recensioner kallats för “Fattigmans Pro V1”.

Titleist Velocity

Optimerad bollflykt samt maximerad hastighet tack vare en större och snabbare kärna. Titleist Velocity kan flyga riktigt långt samtidigt som den har en mjuk och behaglig känsla. 

Titleist TruFeel

TruFeel är den mjukaste golfbollen i Titleists sortiment och är en modernare version av DT Trusoft. Låg spinn i de längre slagen med en härlig mjuk känsla och bra kontroll i närspelet gör Titleist TruFeel till en perfekt golfboll för golfaren med lägre svinghastighet.

 

Callaway Supersoft

Ger en härlig mjuk känsla vid bollträff. Bollens dimpelmönster är designat för att ge längre och rakare slag. Callaway Supersoft är en bra golfboll till ett billigt pris.

Gula Golfbollar

Efter den traditionella vita golfbollen så är gul den vanligaste färgen. Här hittar du en mix av gula golfbollar från olika märken och modeller. Vanligt förekommande bollmärken är Titleist, Callaway, Srixon med flera.

Färgade Golfbollar

En blandning av flera olika färger för dig som gillar variation. Gul, röd, grön, orange och rosa är de vanligaste färgerna och vi eftersträvar en lika stor del av varje färg i mixen. Blandade märken och modeller.

Grön golfboll

Tour Mix

Perfekt för dig som vill testa flera olika varianter på tourbollar. Det som bollarna i vår Tour Mix har gemensamt är ett mjukt yttre uretanskal som genererar mycket spinn vilket gör det enklare att kunna kontrollera slagen runtomkring och in mot green.

Titleist Mix

Titleist Mix innehåller en blandning av klassiska bollmodeller från den största tillverkaren. NXT, NXT Tour, DT Trusoft, PTS och HP är de vanligaste bollarna i mixen.

Callaway Mix

Prisvärd blandning av golfbollar från det populära varumärket Callaway. Storsäljare som Supersoft, Diablo, Warbird, CXR och HX är vanligt förekommande i denna blandning.

Callaway Chrome Soft Truvis

En väldigt populär golfboll tack vare sitt fotbollsliknande Truvis-mönster som ger ett ökat visuellt fokus. Mönstret skapar en optisk illusion som gör att bollen ser större ut ovanifrån och det gör det enklare att se bollens spinn. 

TaylorMade TP5 PIX

En härlig design utvecklat tillsammans med Rickie Fowler som gör det enkelt att se bollen i alla lägen. Den klara ytan mellan Pix-mönstret används för att enkelt kunna sikta in bollen. TaylorMade Pix är för golfaren som söker en häftig design på sina golfbollar.

Golfboll Dam

Gofbollar med Lady i namnet är särskilt utvecklade för just kvinnliga golfare. Generellt sett så har dessa bollar en mjuk känsla, lite spinn för optimal längd och en högre utgångsvinkel för att ge en högre bollbana.