Inför US PGA Championship 2022

Inför US PGA Championship 2022

Inför US PGA Championship 2022

För en dryg månad sedan färgade snön landskapet och de svenska golfbanorna vita. Nu i mitten av maj skiner solen, grönskan frodas och på greenerna rullar bollen jämnare för varje dag som passerar. Vad passar då bättre än att återigen kunna följa golf av högsta klass sent inpå småtimmarna? Det är nämligen dags för årets andra majortävling på herrsidan i form av PGA Championship.

 

Southern Hills

I år hålls tävlingen på Southern Hills Country Club i Tulsa, Oklahoma 19 - 22 maj och är den 104:e upplagan. Majorn skulle egentligen ha spelats på Trump Bedminster i New Jersey men efter att Donald Trumps anhängare stormat kapitolium 2021 beslutade PGA att flytta mästerskapet till Southern Hills.

Banfakta

Längd: 6909 meter

Par: 70 (35/35)

Banan gynnar spelare som kan skruva bollen åt båda hållen med precisa inspel och ett pålitligt närspel runt greenerna. Fairways är generösa och har breddats under senare år men det gör inte banan lättspelad för det. Det är snarare för att locka spelarna att slå utslag med drivern oftare där de då måste slå mot hindren för att få den perfekta inspelsvinkeln mot green. Trots breddade fairways och nedklippt ruff så räcker det inte med att kunna slå bollen extremt långt även om det är en fördel. Banan kommer att belöna strategiska positionsslag från tee där man träffar rätt del av fairway för att få ett enklare inspel.

Namnet Southern Hills beskriver banan bra. Höjdskillnaderna är inte extrema men finns överallt. Sluttande fairways och greener kommer ge oförutsägbara och intressanta studsar och proffsen kommer sällan stå på helt plant underlag. Men i slutändan är det greenområdena som definierar banan. Gräset är kortklippt runt de ondulerade greenerna vilket gör att en liten miss på fel sida gör att bollen kan rulla iväg upp till 45 meter på sina ställen. Banan är designad för att spelas hård med snabba greener så om vädret är fint kommer det bli en verklig utmaning för spelarna. De kommer få många 20 - 50 meters wedgar som måste komma nära för att kunna rädda sina par. Bra scrambling är helt enkelt ett måste för att kunna vinna.

Snackisen

Är förstås att Phil Mickelson återigen dragit sig ur en major och denna gång är han faktiskt regerande mästare. Phil går just nu igenom en PR-mässig mardröm som beror på hans intresse i den nya LIV Golf Invitational Series uppbackad av Saudiarabien. Vilka spelare som kommer vara med i den nya ligan är fortfarande oklart men både PGA och DP World Tour nekar spelare på deras tourer deltagande. Första tävlingen ska spelas 9 - 11 juni i London.

Tigern

Tiger Woods kommer göra sin andra start för året och det ska bli intressant att se om han kommer orka hålla i spelet bättre än senast på Augusta. Senast tävlingen spelades på Southern Hills var 2007 och då hette vinnaren... Just det Tiger Woods!

Räkna med

Att Brooks Koepka kommer vara med och slåss om titeln om han är frisk. Har inte spelat sedan Masters och på grund av skador. Levererar oftast bra placeringar på tävlingen och har även vunnit den två gånger (2018, 2019).

Favoriter

Enligt oddsen är topp-5 favoriterna följande:

Scottie Scheffler (USA) - Fortsatt världsetta och vann The Masters på Augusta.

Jon Rahm (Spanien) - Världstvåan vann Mexico Open för tre veckor sedan och har vilat sen dess.

Rory McIlroy (Nordirland) - Verkar ha hittat formen med sin andraplats i Masters följt av en femteplacering i Wells Fargo Championship.

Justin Thomas (USA) - Radat upp fina placeringar och inte missat en kvalgräns under säsongen. Bäste spelaren på par 4 hål på hela PGA Touren.

Jordan Spieth (USA) - Har en andra- och en förstaplats på sina två senaste tävlingar. Är en mästare på att rädda par från svåra lägen runt green. Enda tävlingen han saknar för en grand slam och formen är strålande.

Svenskhoppen

Alex Norén - Var 12:a i helgens tävling och har gjort en stabil säsong hittills och borde kunna klara kvalgränsen. Kvalificerad tack vare en topp-70 plats på PGA Tourens pengalista.

Henrik Stenson - Får vara med tack vare British Open segern 2016. Haft en dålig säsong med många missade kvalgränser och inte en enda topp-10 placering. Får kämpa för att få spela samtliga fyra dagar.

Vad vinner man?

Segraren får 2 160 000 $, ungefär 21,5 miljoner kronor. Den totala prispotten uppgår till knappa 119,5 mkr.

Vinnaren får behålla den ikoniska The Wanamaker Trophy under ett års tid och får vid återlämnandet en 90% replika av pokalen.

Spelrättigheter till tävlingen under resten av sin livstid.

Får spela de andra tre majortävlingarna under de kommande 5 åren.

5-årigt PGA Tourkort och ett 7-årigt kort på DP World Tour.

100 världsrankingpoäng.

600 FedEx Cup poäng

Deltagande i Players Championship i 5 år samt en plats i Tournament of Champions på Hawaii.

Sedan 1965 får mästaren även hålla i en middag under kommande års tävlingsvecka.

Statistik

Vinnare
2021: Phil Mickelson
2020: Collin Morikawa
2019: Brooks Koepka
2018: Brooks Koepka
2017: Justin Thomas

Flest vinster: Jack Nicklaus & Walter Hagen (5)
Lägsta score: 264, Brooks Koepka (69-63-66-66), 2018
Lägsta score i förhållande till par: −20, Jason Day (68-67-66-67=268), 2015

Tv-tider

Torsdag, fredag: 20:00-03:00 V Sport Golf & Viaplay
Lördag, Söndag: 19:00-02:00 V Sport Golf & Viaplay
Featured groups från 14:30 på torsdag och 13:00 fredag, lördag på Viaplay.